Сямейства хариусовых

Харыус

Харыус. Звычайны харыус водзіцца ў рэках Еўропы. У басейнах рэк Дуная, Дняпра, Волгі і Ўрала. Харыус дасягае масы 3 кг, даўжыні - 0,5 м. Харыус - усяедная рыба, аддае перавагу паветраных казурак, лічынак шыцікаў, аднадзёнак, а таксама малюскаў і іншых бесхрыбтовых. Буйныя асобіны драпежнічаюць. Азёрныя харыусы маюць масу 2 кг. Лімітавы ўзрост - 10-11 гадоў. Паспяванне самцоў 3-4 гады, самак - 4-5 гадоў. Нераст адбываецца ў траўні-чэрвені, у залежнасці ад тэмпературы вады. Працягласць нерасту - каля 7 дзён, гушчару 1-2 дня. У якасці асадак выкарыстоўваюць чарвяка, казурак і штучныя мушкі.